HOME DE VERENIGING NIEUWS PROGRAMMA TAAL CURSUSSEN CONTACT

Maak uw keuze:

 • 13 feb Oost Groenland
 • 13 maart Scandinavische Componisten
 • 10 april Overwinteren op een ijsschot
 • 11 april Zeiltocht naar Spitsbergen

  In de voetsporen van Jan P.Strijbos, op de eilandengroep Spitsbergen door Dirk J. Hoekstra

  Mijn opa Dirk Strijkstra is verantwoordelijk voor het hardnekkige vogelvirus dat mijn leven deels bepaalt. Hij vertelde over het vangen van vinken op het Spoor en bezat enkele prachtige Art Deco, vogelkooien van messing met geëtst glas. Mijn verzameldrift bestaat o.a. uit het doen van vogelwaarnemingen en, hoe kan het anders, het verzamelen van antieke kooien en mond-geblazen vogelflesjes. Iedere hobby kent een oorsprong.

  Al vroeg kocht ik boeken i.p.v. snoep, een beetje vreemd vond mijn omgeving. Ik kwam uit bij boeken over vogels van Jan P. Strijbos.

  Bij de Noord-Nederlandse boekhandel aan de Voerstreek in Leeuwarden kocht ik als eerste boek van zijn hand "de vogels rondom ons huis".

  De hele serie kwam op de plank. Later kocht ik het aanstekelijk geschreven boekverslag over zijn belevenissen en waarnemingen op Svalbard. Daar moest ik later naar toe, besloot ik destijds.

  Dat het nooit zover kwam, komt door mijn verzameldrang. Die is heel breed. Doe je dat verzamelen goed dan heb je geen geld voor dure reizen. Mijn topstuk op vogelgebied is Morris British Birds met 360 handgekleurde en eiwit verniste gravures. Prenten, glas, realisme, meubels, tegels. Ik heb nooit een eenzijdige keuze kunnen, willen maken.

  Ik werd vanzelfsprekend kind aan huis in de Heerestraat bij het Natuurmuseum van Gerrit Stobbe.

  In het huidige Natuurmuseum hield oud directeur Harry Wijnands een lezing over zijn reis naar Svalbard en mijn avontuurlijk ingestelde echtgenote miste de avond niet.

  Mijn Svalbardboek van Strijbos werd de ideale opmaat voor een tocht rond de eilandengroep Spitsbergen aan boord van de Antigua met iedere dag excursies aan land.  Van 18 juli tot 3 augustus 2013 nam ze deel aan de Askja-reis, een aanrader: net stinne, hinne!

  Samen doen we op de lezing-avond verslag. 

   

  Woensdag  11 april  2018
  Aanvang 19.30 uur
  Zalencentrum Priyas, Kalverdijkje te Leeuwarden
  Sprekers : Dirk en Ina Hoekstra
  Onderwerp: Zeiltocht naar Spitsbergen  << terug


  Copyright 2018 Scandinavische Vereniging Fryslân