HOME DE VERENIGING NIEUWS PROGRAMMA TAAL CURSUSSEN CONTACT

Maak uw keuze:

 • 16 dec Luciaviering
 • 12 jan Werk op het water
 • 08 feb Finland en Karelië
 • 09 maart IJsland in al z’n facetten
 • 13 april Louis de Geer en de Nederlandse en Zweedse Gouden Eeuw

  Aanvang:      19:30 uur
  Plaats:          Zaal Enzoo, Kalverdijkje 77/C te Leeuwarden 
  Spreker:       Jos Klink

  De 17e eeuw was voor zowel de republiek der Zeven Verenigde Nederlanden als het koninkrijk Zweden een Gouden Eeuw. Betrof in de Republiek het ‘goud’ vooral de economie en de handel, in Zweden was het de Stormaktstid, de eeuw van grote politieke en militaire macht in Europa.  Het was notabene een Nederlandse ondernemer en financier van Vlaamse afkomst die een cruciale rol zou spelen in de opkomst van Zweden: Louis de Geer ( (gedoopt 1587- overleden 1652). 

  Hij was actief in zowel Zweden als Nederland en ontwikkelde zich tot een belangrijk intermediair tussen beide landen. Afgezet tegen de normen en waarden van onze tijd zou er vanuit ethisch perspectief de nodige kritiek op De Geer kunnen worden geuit; als ondernemer was hij namelijk vooral wapenproducent en -handelaar. In die tijd, waarin de Europese staten vochten om de hegemonie in Europa en de wereld, verdwenen ethische bezwaren echter al snel naar de achtergrond als ondernemen lucratief was en macht van de staten regionaal en mondiaal kon worden versterkt. 

  De lezing behandelt het leven van De Geer, niet aan de hand van op zichzelf staande gebeurtenissen maar in de context van de sociaal-economische en politieke ontwikkelingen van zijn tijd.

  Jos Klink is staatkundig econoom en in het dagelijks leven  werkzaam bij de Rijksoverheid. Tevens is hij als buitenpromovendus verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Sinds januari 2016 is hij redacteur en sinds 2017 ook redactiesecretaris en eindredacteur van Sverige Kuriren, het kwartaalblad van Zweeds-Nederlandse Vereniging.

   Jos KlinkLouis de Geer

   Dhr. Jos Klink                                   Louis de Geer  << terug


  Copyright 2018 Scandinavische Vereniging Fryslân