HOME DE VERENIGING NIEUWS PROGRAMMA TAAL CURSUSSEN CONTACT

Maak uw keuze:

 • 11 feb Hunebedden in Denemarken
 • 10 maart Noor(d)se literatuur in Nede
 • 15 april Louis de Geer en de Nederlan
 • 11 februari Hunebedden in Denemarken

  In verband met de ontwikkelingen rond het coronavirus heeft het bestuur besloten alle bijeenkomsten in het seizoen 2020 - 2021 te laten vervallen. Wij hopen u in oktober 2021 weer te kunnen ontmoeten.

  Datum:      donderdag 11 februari 2021
  Aanvang:   19:30 uur
  Plaats:       Zaal Enzoo, Kalverdijkje 77/C te Leeuwarden 

  Iedereen kent wel de hunebedden van Drenthe. Friesland heeft er ook een gehad, al wordt die meestal oneerbiedig ‘steenkist’ genoemd. Waar Nederland er ongeveer 50 heeft, heeft Denemarken er meer dan 2500, waarvan diverse van een sublieme kwaliteit. Waarschijnlijk brachten kolonisten uit Bretagne rond 3900 v. Chr. de megalietencultuur over zee naar Denemarken. Destijds lag de zeespiegel hoger en was ook Jutland nog een eiland. Op Jutland bestond in die tijd al de Ertebøllecultuur, terwijl in Duitsland (een voorloper van) de Trechterbekercultuur was ontstaan. Uit deze smeltkroes van culturen ontstond een hoogontwikkelde samenleving. Het aardewerk was prachtig versierd en de hunebedden die men bouwde waren van een verbijsterende kwaliteit. Enkele ervan waren tot voor kort nog droog en waterdicht.

   ‘Mythische Stenen’ is een serie ontdekkingsreisgidsen langs de hunebedden van Europa. In 2017 en 2018 bezocht Hendrik Gommer honderden hunebedden in Denemarken. Zijn boeken bevatten honderden foto’s van deze intrigerende monumenten uit de steentijd. Deel 4 gaat over Jutland, deel 5 over Lolland, Langeland, Seeland en Funen en in deel 8 wordt ook Bornholm bezocht. Tijdens deze presentatie zal Gommer laten zien dat ieder eiland, ieder gebied, zijn eigen subcultuur had, van Bornholm tot Skagen. De delen 4, 5 en 8 zijn voor en na de lezing met 5 euro korting verkrijgbaar. Zie ook www.hunebed.eu/mythische-stenen  << terug


  Copyright 2018 Scandinavische Vereniging Fryslân