HOME DE VERENIGING NIEUWS PROGRAMMA TAALCURSUSSEN CONTACT

Maak uw keuze:

 • 22 dec Kerstwens 2022
 • 20 sep | 29 en 30 oktober Scandinav
 • 19 jun Boekentip: Bestemming Reykja
 • 19 jun Midsommar Markt 25 & 26 juni
 • 22 dec Kerstgroet 2021
 • 11 okt Rabo ClubSupport
 • 23 dec Kerstgroet
 • 11 nov Drie noordelijke speelfilms
 • 11 mei Aan de leden van de de Scand
 • 06 mei Themareis IJsland 6 – 13 s
 • 20 feb IJsland – the best kept secret


  IJsland is regelmatig in het nieuws. Of het nu gaat om de Eyjafjallajökull, de Landsbanki, thriller-bestsellers van Arnaldur Indriðason, muziek van Sigur Rós, Björk, of Monsters and Men, de ´Húh´, IJslanders weten steeds de krantenkoppen te halen. Wikileaks is er ooit begonnen, wereldschaker Bobby Fischer kreeg er politiek asiel, het land was het eerste met een vrouwelijke president en destijds de Vrouwenpartij en recent haalde de Piratenpartij het wereldnieuws. Er is in IJsland altijd iets bijzonders aan de hand. Hoog tijd om eens nader kennis te maken met dit uitzonderlijke land en de bijzondere mensen die er wonen. Een kijkje in de culturele keuken waar steeds de meest bijzondere gerechten worden bereid.

  Wilt u eens met eigen ogen bekijken en beleven wat er op cultureel gebied in IJsland gebeurt? Dat kan! Van 15 tot en met 22 september 2017 organiseer ik een studiereis naar IJsland met als hoofdthema Taal en cultuur.

  Voor deze korte reis heb ik een interessant –voorlopig- programma in elkaar gezet. Ik hoop dat u daar enthousiast van wordt en besluit om mee te gaan. Omdat niet alle wegen goed begaanbaar zijn voor ‘gewone’  personenauto’s gaan we reizen in drie jeeps (vier personen per auto). Er is dus plaats voor maximaal 12 personen. Misschien wil jij wel chauffeur zijn?

   

  Voorlopig reisprogramma

  Sommige programma onderdelen en de dag volgorde kunnen nog wijzigen!

  Vrijdag 15 september

  Vlucht naar Keflavík in zuidwest IJsland. Je kunt kiezen uit de volgende vluchten:

  • Wow air: vertrek Amsterdam 12.35, aankomst Keflavík 13.50
  • Icelandair: vertrek Amsterdam 14.00, aankomst Keflavík 15.05

   De jeeps en uw gids (moi, Cees Meijles) staan klaar en we vertrekken om 16.00 uur van vliegveld Keflavík en rijden langs de zuidkust via het vissersdorpje Grindavík, de kliffen van de Krýsuvíkurberg, de hete modderpoelen van Seltún en Strandarkirkja naar kwaliteits restaurant Fjöruborðið in Stokkseyri waar we al direct kennismaken met de voortreffelijke IJslandse keuken. Ook vegetariërs kunnen hier uitstekend eten.

  Na het eten gaan we naar onze luxe accommodatie voor de komende twee nachten in Ljósafoss-skóli, een voormalig schoolgebouw. En omdat we dan toch in een school zijn geef ik ´s avonds IJslandse les voor wie wil.

  Zaterdag 16 september

  Vanmorgen bezoeken we een ´réttir´. Dit is een kraal waar alle vrijlopende schapen elke herfst vanuit de bergen rondom bijeen worden gedreven en verdeeld onder de boeren. Een bijzondere gebeurtenis waar je als toerist niet gemakkelijk toegang toe hebt. Gelukkig worden we geïntroduceerd door Jóhannes Sveinbjörnsson en zijn vrouw Björk van familieboerderij Heiðarbær. We maken kennis met het fenomeen IJslandse kjötsúpa, een maaltijdsoep met groenten en lamsvlees. Uiteraard is er voor de vegetariërs een aantrekkelijk alternatief. Daarna rijden we naar Reykjavík waar we de middag vrij te besteden hebben. Lekker rondloeren in de stad. Er is genoeg te doen, voor ieder wat wils. Musea, galeriën, bijzondere gebouwen, walvisspotten, shoppen in de hoofdstraat Laugavegur, een worstenbroodje eten bij de kleinste en wereldberoemde ´Bæjarins beztu pylsur´ (sinds 1937). Tussen 14 en 16 uur is er een bijzondere bijeenkomst van de Ásatrú, aanhangers van het oude Vikingengeloof.

  Dan is het etenstijd en gaan we dineren in restaurant Lindin in Laugarvatn voor –weer een- een onvergetelijk diner van IJslandse natuurproducten.  Na het eten gaan we terug naar Ljósafoss. ´s Avonds geef ik weer IJslandse les voor wie wil.

  Zondag 17 september

  We bezoeken een echt turfhuis in de buurt van Selfoss. Daar kunnen we zien en ervaren hoe de mensen nog geen 100 jaar geleden leefden.... We maken een wandeling in het Hengill vulkanisch gebergte. Als het een beetje weer is kunnen we badderen in een natuurlijke bron. Daarna gaan op bezoek bij de indrukwekkende energiecentrale in Nesjavellir, daar worden de electriciteit en het hete water voor de hoofdstad geproduceerd. We dineren en overnachten in de omgeving van Hveragerði.

  Maandag 18 september

  Na het ontbijt vertrekken we naar de beroemde Geysir en de overweldigende waterval Gullfoss, zo´n 40 km vanaf Sólheimar. We bezoeken aardbeienkwekerij Jarðarberjaland van de Nederlandse Astrid Kooij in Reykholt en rijden daarna via de ´walvisbaai´ Hvalfjörður en het grootste hetebronnengebied bij Kleppjárnsreykir naar ons overnachtingsadres Ensku Húsin bij Borgarnes. Hier kunnen we weer uitgebreid dineren. In de avond kan wie wil naar het heerlijke zwembad in Borgarnes.

  Dinsdag 19 september

  We rijden via de vulkaan Grábrók bij Bifröst en de berg Baula naar Búðardalur en bezoeken daar het spraakmakende, originele ´levende´ Vikingenmuseum Eiríksstaðir. Daarna stoppen we bij bierbrouwerij en -proeverij Steðji en gaan via het kleine vissersplaatsje Stykkishólmur de pas over op het schiereiland Snæfellsnes. We nemen een kijkje in het pittoreske haventje van Arnarstapi (mogelijk treffen we daar een stoere IJslandse visser) en stoppen bij een piepklein koffiehuisje in Hellnar. Daarna weer naar ons diner- en overnachtingsplaats Ensku Húsin.

  Woensdag 20 september

  We bezoeken de bijzondere lavawatervallen Hraunfoss en nemen een kijkje in het openluchtmuseum van natuurkunstenaar Páll Guðmundsson in Húsafell. In Reykholt ontmoeten we meesterverteller Geir Waage die naast priester ook beheerder is van een museum rond schrijver Snorri Sturluson van de ´Vikingenbijbel´ de Edda. Een bijzondere plek, want boven dit ´heidense´ museum is een Lutherse kerk gebouwd. Geloof en bijgeloof onder hetzelfde dak...We overnachten in een bed & breakfast boerderij in het Reykholtsdal. 

  Donderdag 21 september

  Na het ontbijt rijden we via Borgarnes richting Reykjavík en buigen dan af richting het dorp Sólheimar en bezoeken een aantal werkplaatsen voor textiel, keramiek, hout en kaarsen en de kassen met biologische producten. Dit bijzondere dorpje is de oudste ecovillage ter wereld. Op deze link staat een mooi filmpje over het dorp: https://www.netwerkduurzamedorpen.nl/pagina/solheimar-ecovillage

  Na de biologische lunch in Sólheimar gaan we naar het nationaal park Þingvellir, de wieg van onze westerse democratie. We maken daar een stevige wandeling door de kloof Almannagjá. Een mooi kerkje, een schitterende waterval en een adembenemend landschap.

  Aan het eind van de dag gaan we richting het vliegveld en dineren ´het laatste avondmaal´ in een toffe Tai in Keflavík. De laatste nacht verblijven we in hotel Keflavík. Ik neem afscheid van de groep want ik blijft nog een paar dagen in IJsland.

  Vrijdag 22 september

  De vlucht naar Amsterdam. Vervoer per taxi van hotel Keflavík naar het vliegveld (15 minuten). Je kunt kiezen uit de volgende opties:

  • Wow air:

  -       vertrek  06.05 uur, aankomst 11.15

  -       vertrek 15.10 uur, aankomst 20.30

  • Icelandair:

  -         vertrek 07.40, aankomst 15.05

  -         vertrek 13.15, aankomst 20.35 (tussenstop in Kopenhagen)

   

  Kosten, deelname en inschrijving.

  De kosten bedragen € 1.850 per persoon (exclusief de vlucht). De reis kan alleen doorgaan bij een deelname van 12 personen.

   Inbegrepen zijn:

  -       vervoer per jeep, brandstof en verzekeringen

  -       alle maaltijden: ontbijt, lunch(pakket) en diners (excl. drankjes)

  -       zwembad

  -       bedrijfsbezoeken, entree museum Eiriksstaðir, turfhuis en de réttir

  -       taxi naar het vliegveld op 22 september

  -       alle overnachtingen*

  Niet inbegrepen zijn:

   -       heen- en terugvlucht. Iedereen boekt en betaalt zelf zijn eigen vlucht. Dat kan bij www.icelandair.nl en www.wowair.nl . Icelandair is als lijnvlucht wat duurder, reken op ca. €380 retour, maar heeft soms interessante aanbiedingen. Bagage van 20 kg kan gratis mee. Wow air is een –goedkopere- chartermaatschappij, een retourvlucht kost ca. €270. 1 stuks handbagage mag gratis mee, voor een extra koffer moet je iets bijbetalen. Over het algemeen geldt: hoe langer je wacht met boeken hoe duurder het wordt.

  -       koffie, thee en snacks onderweg

  -       walvisspotten (keuzeoptie)

  Door het beperkte aantal deelnemers vindt je boeking plaats op volgorde van aanmelding, want vol=vol helaas! Je kunt je aanmelden op tinekeceesm@gmail.com of bellen naar 06-45014649. Je hoort dan direct of er nog plaats is. Reserveren kan door overmaken van 25% van de reissom van €1850. We boeken de vliegticket pas als er voldoende deelname is (12 personen). Je krijgt van mij daarover bericht als het zover is. Mocht de reis onverhoopt toch niet doorgaan krijg je uiteraard je aanbetaling weer terug.

   Bij voldoende belangstelling plan ik een kennismakingsbijeenkomst.

   *op basis van overnachting in 2-persoonskamers in Ljósafoss, Hveragerði en Ensku Húsin. In de B&B accommodatie op 21 september zijn 3 eenpersoonskamers (toeslag €35), 3x 2-persoonskamers en 1x 3-persoonskamer beschikbaar. In hotel Keflavík heeft iedereen een eigen kamer. 

   

     << terug


  Copyright 2018 Scandinavische Vereniging Fryslân