HOME DE VERENIGING NIEUWS PROGRAMMA TAALCURSUSSEN CONTACT

Maak uw keuze:

 • 23 dec Kerstgroet 2023
 • 22 dec Kerstwens 2022
 • 20 sep | 29 en 30 oktober Scandinav
 • 19 jun Boekentip: Bestemming Reykja
 • 19 jun Midsommar Markt 25 & 26 juni
 • 22 dec Kerstgroet 2021
 • 11 okt Rabo ClubSupport
 • 23 dec Kerstgroet
 • 11 nov Drie noordelijke speelfilms
 • 11 mei Aan de leden van de de Scand
 • 11 aug Themareis IJsland – leven van het land en de zee


  IJsland – leven van het land en de zee

  (Lifað af landsins gæðum)

  Themareis 8 dagen

  (meivakantie 2019) 

  IJsland ligt aan de rand van de bewoonbare wereld. Overleven in dit soms barre land vereist moed en kracht, vakmanschap, creativiteit, aanpassingsvermogen en kennis van de natuur. Daartegenover staat dat het eiland en de oceaan rondom bijna onuitputtelijke bronnen van bestaan verschaffen: vis, vlees, aardappelen,  groente en fruit,  schoon water en schone lucht, warm water, elektriciteit uit waterkracht en geothermie.  

  IJsland is nog maar 1150 jaar bewoond. Uit Noorwegen verbannen Vikingen beproefden hier hun geluk, maar hielden nauwelijks het leven. Rond 1900 woonden in de hoofdstad Reykjavík, de meest noordelijke hoofdstad op aarde, nog maar een paar duizend mensen. De meeste IJslanders woonden toen nog op het platteland, zo´n 70.000. Nu zijn de rollen compleet omgedraaid. Meer dan de helft van de 340.000 IJslanders woont nu in Reykjavík en omgeving, de rest deelt de ruimte van een land dat drie keer zo groot is als Nederland. Die enorme omwenteling is gebeurd in een tijdsbestek van twee á drie generaties. Veel van de oude kennis en overlevingsstrategie is daarom bewaard gebleven. Ook weten de IJslanders zich perfect aan te passen aan de lange, donkere winters en de snel en steeds weer veranderende omstandigheden. De levensdynamiek is groot en dat merk je overal. Steeds moet worden gezocht naar realistische en goedwerkende oplossingen om je hier staande te houden, letterlijk én figuurlijk! Want regelmatig wordt het land geteisterd door aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en windkracht 12 (en meer).

  Graag wil ik je kennis laten maken met de allesoverheersende natuur van IJsland en het unieke volk dat het land bewoont en nog steeds voor een belangrijk deel leeft van wat het land en de zee te bieden hebben. Het reisprogramma staat dan ook deze keer speciaal in het teken van leven van het land en de zee. 

  Voor deze korte reis heb ik een interessant -voorlopig- programma in elkaar gezet. Ik hoop dat je daar enthousiast van wordt en besluit om mee te gaan. Omdat niet alle wegen goed begaanbaar zijn voor ‘gewone’  personenauto’s gaan we, afhankelijk van deelname, reizen in twee of drie jeeps (vier personen per auto). Er is dus plaats voor minimaal 8 en maximaal 12 personen. Misschien wil jij wel chauffeur zijn?

  Omdat we reizen met meerdere auto´s kun je kiezen  uit verschillende dagprogramma´s.

  Meer informatie: Cees Meijles, tel. 06-450 14649 of email tinekeceesm@gmail.com  << terug


  Copyright 2018 Scandinavische Vereniging Fryslân