HOME DE VERENIGING NIEUWS PROGRAMMA TAAL CURSUSSEN CONTACT

Maak uw keuze:

 • 10 nov 400 jaar Jan Mayen, de exped
 • 11 dec Luciaviering
 • 13 jan Olavspad & Oloavsleden: pelg
 • 11 feb Hunebedden in Denemarken
 • 10 maart Noor(d)se literatuur in Nede
 • 15 april Louis de Geer en de Nederlan
 • 10 november 400 jaar Jan Mayen, de expeditie van de Zr. Ms. Zeeland

  In verband met de ontwikkelingen rond het coronavirus heeft het bestuur besloten alle bijeenkomsten in 2020 te laten vervallen. Wij hopen u in januari 2021 weer te kunnen ontmoeten.

   

  Aanvang:    19.30 uur
  Plaats:        Zaal Enzoo, Kalverdijkje 77/C te Leeuwarden 
  Spreker:     Dhr. Erik Verheul

  In de Noordelijke IJszee, halverwege IJsland en Spitbergen ligt moederziel alleen het Noorse eiland Jan Mayen. Het eiland is niet veel groter dan Texel en is genoemd naar de Nederlandse schipper Jan Jacobsz May van Schellinckhout. Het mysterieuze pooleiland is ontdekt in het jaar 1614 en daarna een tijd intensief gebruikt door de Noordsche Compagnie die daar het monopolie op de walvisvangst had. Hier werd de Groenlanse walvis gevangen en tot walvistraan verwerkt. Ook vandaag de dag zijn er nog restanten te vinden van de nederzettingen uit die tijd. Een gedenksteen herinnert aan een barre overwintering van zeven Nederlanders die deze overwintering overigens niet overleefd hebben.

  Vandaag de dag is het echter een Noors eiland. In 1921 is er een Noors weerstation gevestigd. Door de ligging zo ver van het vasteland van Noorwegenzijn de gegevens van dit weerstation belangrijk om een goede weersvoorspelling voor Noorwegen te kunnen maken. Vijf jaar later wordt het eiland tot Noors grondgebied verklaard. Het eiland kent dus een gedeelde Noorse en de Nederlandse geschiedenis!  

  In 2014, vierhonderd jaar na de ontdekking van het eiland onderneemt de Koninklijke Marine met de Zr.Ms. Zeeland een expeditie naar dit bijna vergeten eiland. Natuurlik is het een spannende expeditie voor de bemanning omdat de wateren rond het eiland nog niet goed in kaart gebracht zijn en ondieptes op de loer liggen. Daarnaast hebben ook wetenschap en cultuur een belangrijke rol bij deze expeditie. Meer dan 20 wetenschappers van verschillende disciplines hebben toestemming gekregen op het eiland onderzoek te gaan doen en het was dan ook de grootste Nederlandse wetenschappelijke poolexpeditie tot dan toe. Tijdens de expeditie wordt ook de gedenksteen voor de overleden overwinteraars gerestaureerd waardoor het culturele aspect ook niet uit het oog verloren wordt.

  Erik Verheul, initiatiefnemer van de expeditie vertelt over de boeiende geschiedenis van het eiland en de bijzondere ervaringen van deze expeditie.

   WalvisschedelLanding op Jan Mayen

   Walvisschedel                                                          Landing op Jan Mayen  << terug


  Copyright 2018 Scandinavische Vereniging Fryslân