HOME DE VERENIGING NIEUWS PROGRAMMA TAALCURSUSSEN CONTACT

Maak uw keuze:

13 december Noorse kerst en meer

Spreker : Mevr. Marjan Spijkers

Locatie: zaal bij de Kurioskerk, Julianalaan 38 te Leeuwarden

Tijd: 19.30 uur

December. Het einde van het jaar nadert en de dagen worden korter. We kijken uit naar de gezelligheid die de kerstperiode voor velen brengt. Hoe is dat in Noorwegen, daar waar ten noorden van de poolcirkel de zon tijdens de poolnacht een periode helemaal niet te zien is? Tijdens deze lezing gaat Marjan Spijkers dieper in op Noorse kersttradities van vroeger en nu.

Volksverhalen spelen daarbij een belangrijke rol. Welke Scandinaviëliefhebber is niet bekend met de julenisse en zijn bordje pap? En is Rudolf wel een mannetjesrendier? Vanuit verschillende invalshoeken kijken we naar hoe Kerstmis in Noorwegen wordt beleefd.

Kerst is de tijd van het licht en de link met het natuurverschijnsel noorderlicht is snel gemaakt. Hoe ontstaat het en hoe maak je je kans groter het te zien? Op een toegankelijke manier legt Marjan dit in het tweede deel van de presentatie uit.

 

Over Marjan Spijkers
Marjan Spijkers (1969) is de schrijver en fotograaf achter Noorderlicht.tips – onderdeel van Noorderlicht en meer. ‘Overdonderend en betoverend, dat is voor mij het beleven van noorderlicht. In 2011 zag ik het voor het eerst en heb het sindsdien al honderden keren mogen zien. Fantastisch vind ik het om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van dit bijzondere natuurverschijnsel. Dit doe ik met foto’s, blogs, of het delen van relevante kennis om je eigen kans groter te maken via Noorderlicht.tips. Bovendien ben ik beschikbaar als noorderlichtgids en voor leuke lezingen. In 1995 rondde ik mijn studie Scandinavische talen af met specialisaties in de poolgebieden en volksverhalen. Ik spreek vloeiend Noors en heb in communicatie- en marketingfuncties gewerkt. Ik was een van de oprichters van de reisorganisatie Fru Amundsen en tien jaar lang organiseerde en begeleidde ik zeer succesvolle en bekroonde kleinschalige (noorderlicht)reizen.’

https://www.noorderlicht.tips<< terug


Copyright 2018 Scandinavische Vereniging Fryslân